Dieta dla osób z kamicą moczową

Kamica szczawianowo-wapniowa

Produkty niewskazane: produkty z dużą zawartością witaminy C i kwasu szczawiowego: groch, fasola, warzywa strączkowe, buraki, rzodkiew, rzodkiewki, sałata, szczaw, szpinak, rabarbar, pietruszka, koperek, dzika róża, porzeczki, jagody, owoce cytrusowe, sery, twaróg, wątróbka, solone ryby, galarety mięsne i mięsa w galarecie, rośliny strączkowe, słone sery, grzyby, poziomki, agrest, warzywa kiszone; tłuste wywary i sosy mięsne, grzybowe i rybne; słone przekąski, wędliny, konserwy, kawior, pieprz, musztarda, chrzan; czekolada, figi; cukierki, dżem, wyroby cukiernicze; kakao, mocna kawa i herbata

 

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach: kasze, pieczywo, makarony, masło śmietankowe, mleko, produkty mleczne do picia (za wyjątkiem sytuacji ze wzrostem poziomu wapnia w moczu, przy wysokim pH moczu), jajko pod każdą postacią, pomidory, długo gotowane mięso, drób i ryby w umiarkowanych ilościach, gotowane wędliny (mleczne, dietetyczne), parówki, kukurydza, marchew, cebula, pomidory

 

Produkty dozwolone: banany, jabłka (z wyjątkiem antonówki), gruszki, śliwki, pigwa, brzoskwinie, morele, truskawki, wszystkie dyniowate, ziemniaki, kapusta biała, ogórki, bakłażany, dynia, soczewica, kompoty, kisiele i musy owocowe; chleb: pszenny, żytni, wyroby z mąki, zwłaszcza pieczywo razowe z otrębami pszennymi; zupy; tłuszcze (masło i olej roślinny), zimne przekąski z warzyw, wywar z suszonych owoców, dzikiej róży, otrąb pszennych, napoje owocowe, kwas chlebowy; niskozmineralizowane wody mineralne

 

Kamica moczanowa

Produkty niewskazane: kawa, kakao, czekolada, orzechy, grzyby, rośliny strączkowe, pieczone mięso, drób, wątróbka, mięso konserwowe, marynaty, wędliny, podroby, śledzie, szproty, sardynki, anchois, pasztety, banany, miód, czerwone wino

 

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach: jagody, poziomki, maliny, morele, śliwki, winogrona, chude mięso, ryby, drób (nie częściej niż 3 razy w tygodniu); sól, bakłażan, żółtko jajek, chleb pszenny i żytni z mąki tortowej, można dodać otręby; słaba kawa z mlekiem, słodkie potrawy, przetworzone owoce i jagody, suszone owoce, budynie i kremy, marmoladki, konfitury

 

Produkty dozwolone: cytryna. Należy regularnie stosować diety ścisłe: owocowe, składające się z kwaśnych przetworów mlecznych, takich jak: mleko, fermentowane napoje mleczne, twaróg, śmietana, ser.

Warzywa pod każdą postacią; sosy: warzywne, śmietanowe, mleczne;

Jajka (nie częściej niż 1 raz dziennie) pod każdą postacią.

Tłuszcze: masło śmietankowe, masło klarowane i oleje roślinne, kasze pod każdą postacią (w umiarkowanych ilościach);

Zupy wegetariańskie, barszcz, kapuśniak, zupy warzywne, ziemniaczane, mleczne, owocowe, z dodatkiem kasz, chłodnik, botwinka;

Alkaliczne wody mineralne, herbaty, napoje owocowe, soki, napary z dzikiej róży i otrąb pszennych, suszonych owoców.

Zimne przekąski: sałatki ze świeżych i kiszonych warzyw, owoców, sałatki jarzynowe z burakiem.

Przynajmniej raz na 7–10 dni dobrze jest trzymać się ścisłej diety (dieta owocowa, warzywna, mleczna, ziemniaczana), zwiększając w tym czasie ilość przyjmowanych płynów.

 

Kamica fosforanowa

Produkty niewskazane: ser, wątróbka, kurczak, grzyby, orzechy, kakao, czekolada, fasola, pietruszka, żółtko jajka, śledzie, kawior z łososia, zupy mleczne, warzywne, owocowe, wędliny, ryby solone, ziemniaki i warzywa, z wyjątkiem wymienionych poniżej, warzywa konserwowe, , warzywa kiszone; wędliny; soki owocowe i jagodowe, tłuszcze zwierzęce i margaryny, ostre przekąski, buliony rybne i mięsne, galarety mięsne, kawa mielona, kakao, przyprawy, kwas chlebowy.

 

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach: (dynia, warzywa strączkowe, brukselka), owoce, jagody (czerwona porzeczka, borówki), mleko, kwaśne przetwory mleczne: twaróg, ser, słodkie dania na mleku i śmietance; pieczywo, kasza gryczana, owies, kukurydza.

 

Produkty dozwolone: mięso, drób, w tym w postaci przekąsek, zup i sosów; kasze bez mleka; jaja pod każdą postacią (1 raz dziennie); tłuszcze: masło śmietankowe i oleje roślinne; zielony groszek, dynia, grzyby, chleb, wyroby mączne pod każdą postacią; kwaśne odmiany jabłek i owoców, kompoty, galaretki i napoje owocowe z tych owoców; słaba herbata i kawa (bez mleka), napar z dzikiej róży, cukier, miód, wyroby cukiernicze. Wskazane jest spożycie wód mineralnych z zawartością wapnia i wodorowęglanu.

Designed by TeleMain Sp. z o.o.